Warning: Use of undefined constant PHP_SELF - assumed 'PHP_SELF' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/c/8/c/3khf.com/httpd.www/index.php on line 12 3K - Konst för konst & kultur


Lilla nygatan 19
111 28 STOCKHOLM
T-bana Gamla stan

0739-47 94 96


Literature

Warning: preg_match(): Delimiter must not be alphanumeric or backslash in /customers/c/8/c/3khf.com/httpd.www/show_news.php on line 22
Anna Shamzini synopsis till kortfilm

Uppslag1: "Å SHIT!" (korta novellfilmer i serieform)

 

Synopsis.

 

Tanken är att skapa en serie korta novellberättelser där huvudkaraktärerna är två äldre kvinnor. Kvinnorna är grannar och deras ensamhet för dem samman. Men de är inte vilka kvinnor som helst. Karaktärerna samt händelserna är absurda och verklighetsbaserade.

 

 

 

Karaktärer:

 

Njusha:

Njushas ålder är okänd. Hon kommer från djupaste Sibirien men säger med glimten i ögat att hon har alla folkslag i sitt blod. När den tidlösa tanten dykt upp i Sverige, vet ingen. Plötsligt fanns hon här bara.

 

Njusha kan mycket men ingen av hennes kunskaper anses vara till nytta i vårt välordnade och lugna Sverige. Vem skulle, enligt Njusha, inte anlita en erfaren dam som lärt sig köra pansarvagn, prickskjuta, montera ihop hemgjorda bomber, kasta olika sorters hemgjorda granater, hoppa fallskärm, undervisa i matte och kvantfysik och mycket, mycket mer…?

Njusha har varit med om att släcka branden i Tjernobyl och överlevt seklets värsta sjukdomar. Hon "sjunker inte, brinner inte, går inte av för hackor och är frisk, alert och hurtig", enligt henne själv.

Men det är det svenska språket som inte sitter fast och rätt i Njushas huvud, särskilt uttalet.

 

De existentiella frågor som Döden, Kärlek, Vara eller icke Vara berörs Njusha inte av, trots att hon sysselsätter sig med dem dagligen, från klockan åtta på morgonen och fram till klockan fem på kvällen. Hon driver rent altruistisk verksamhet i grovsopporna. Njusha besöker dem entusiastiskt: samlar kläder och prylar och skickar dem till Sibirien som stöd för de sibiriska invånarna (oavsett om de behöver det eller inte). Vissa grejer slår hon in i presentpapper och skänker till sin väninna Gun eller andra grannar i området.

 

"Ta från var och en efter deras förmåga och ge var och en efter deras behov" – är hennes motto. Med en stor empati tar hon sig an andras problem men löser dem på sitt eget väldigt egendomliga och kreativa sätt. Tyvärr går det inte så ofta enligt samhällets bestämda regler utan efter hennes egen logik och värderingar.

Njusha tycker väldigt mycket om att bli bjuden på lunch. Hon tycker att städning och matlagning inte är hennes "arbetsområde". Det är Gun som oundvikligen drabbas av Njushas dörrknackningar nästan varje dag, mellan kl. 12.00 – 13.00. "Hela Sverige lunchar under den tiden" fick Njusha för sig.

Gun är Nushas trogen och närmaste vän.

 

 

 

Gun:

Gun är svensk, sjukpensionerad och kommer från Skellefteå. Gun är f.d. lärare i svenska och strävar efter den korrekta språkförståelsen i kommunikationen. Hon höjer aldrig sin röst och talat långsamt av rent professionell vana och önskan att vara tydligt och låta vänligt.

Hennes motto är "lagom", "ta det lugnt", ge utrymme för andra". Hon säger ofta "man ska ge och ta".

 

"Jag gick i väggen" – brukar Gun nämna som orsak för sin sjukpension.

Förut använde hon antidepressiva medel, men nu klarar hon tillvaron bättre. Depressionen gick inte helt bort och hennes tarmar och ben har tagit skada och blivit svaga av all medicinering hon fått. Det har blivit något hormonell fel i kroppen också efter vissa läkemedel, enligt läkarna: för hon fått mustasch och lite skägg.

Mustaschen och skägget syns bara när ansiktet är i profil, mot ljuset, för Gun är så blond.

Rollatorn är hennes stöd nu för tiden. Njusha lånar den då och då vid egna behov lika som Guns mediciner.

 

Gun tycker om Julen, Midsommarfiranden, sjunga allsång efter tryckta texter och laga mat efter skrivna recept. Placeringen av händerna är det svåraste för Gun. De upplevs som förvirrande utåtstickande detaljer av kroppen. Medan händerna letar efter sin riktiga position, tar hennes ansikte ett tafatt utryck och Gun börjar rodna. Hon rodnar lätt.

Gun brukar inte svara på en gång, utan dröjer oftast tills samtalet tycks vara avslutat. Då kommer plötsligt hennes svar oväntat lugnt, halvtyst.

 

Njusha som för det mesta brukar gå på högvarv och lätt avbryter andra, står inte ut med att vänta på Guns långsamma funderingar och med orden: "Jag hämtar svar imorgon" – slår hon till dörren och lämnar Gun mitt i alla disk efter den gemensamma lunchen. Gun har alltid tyckt att Njusha är konstigt uppfostrad och skyller alltid på kulturella skillnader mellan väninnorna..

 

Gun har inte fått riktiga vänner bland arbetskamrater. Hennes enda barndomskompis bor fortfarande i Skellefteå. Dit skriver hon gärna långa, vackra och felfria brev, men kompisen är helt upptagen med sitt liv och hör sällan av sig.

Guns katt och den ryska väninnan Njusha har blivit hennes enda riktiga och närmaste vänner.

 

 

 

Miljö:

I det multikulturella invandrartäta område, där pendeltåget oftast är försenat (inte utan väninnornas "hjälp", bland annat) och bussen bara går en gång i timmen, finns det ett litet centrum med polishuset, biblioteket med SFI kvälls kurser för äldre invandrare, ett café, livsmedelaffärer och en videobutik.

 

Tågstationen är händelsernas träffpunkt, där ungdomar, poliser, singlar, gamla, missbrukare, fattiga kulturarbetare, socialtjänsten och övriga… som Gun och Njusha – pensionerade… träffas, sitter eller flanerar på stationen och diskuterar världsproblem, nyheter, vädret och skvallrar om varandra, om grannar som syns i fönstren i de höga husen, mittemot stationen.

 

Det finns bland andra en familj från den forna Jugoslavien som är grannar med Gun. De tycker Gun är "märkliga människor". Familjen består av fadern, moder och flera söner, som varken Njusha eller Gun lyckas räkna, hur mycket de än försöker. Hela familjen älskar tydligen fyrverkerier.

Det hörs och ofta syns smällare, raketer och fontäner av eld. Familjen firar allt: Nyårsfirande, Julafton, Påsken, Midsommaren och mycket annat. Vardagarna kan vara rätt "festliga" också.

 

Njusha misstänker nog att det låter som riktiga granatexplosioner eller Kalasjnikovgevärs automatiska skott. Man hör ibland tydliga ljud från pansarvagnar på nätterna men tittar man ut genom fönstret så ser man inget. Njusha och Gun anar att grannarna förmodligen förbereder ett uppror eller bygger ett vapenförråd. Och precis som det serbiska familjen är Guns grannar från olika länder och med olika egna hem- och färgstarka multimiljön.

 

 

 

Händelser:

Apoteket i det lilla centrum vid områdets vårdcentral, har blivit förflyttat längre bort, p g a att Njusha började kräva lyckopiller utan recept, för hennes  kompis Guns medicin har tagit slut, precis då Njusha ville prova den.

 

I somras blev det en uppståndelse när tåget blivit försenat mer än timme p g a att Njusha begett sig på en spaning efter äppelplockning och gick vilse bland rälsspåren. Från dess meddelar SL (i det här området) alltid om tågtrafikprognos för dagen.

 

När Njusha gick en SFI kurs för äldre invandrare, la man ner undervisningen helt och hållet

p g a att både övriga eleverna och läraren blev tvungna att lära sig ryska i stället för svenska. Ansvarig för kursen ringde hem till Gun en dag och bad henne komma och hämta en upprörd Njusha från skolan.

 

Personal på posten i området blev en gång tvungna att stoppa dagens arbete. Njusha inledde en dispyt med öriga i kön och postpersonalen om jämlikhet respektive diskriminering. Postarbetarna blev tvungna att ta bort skylten: "Du är välkommen som du är".

 

Det går ett rykte att Gun och Njusha har avslöjat en känd maffiagrupp som verkat länge i området.

 

De och flera andra händelser (där inte minst Guns katt varit inblandat) skakar kraftigt den lilla förorten. Händelserna har märkligt nog, fått en speciell prägel som upplevs av vissa (särskilt kommunala myndigheterna) som en kommande socialkatastrof om inte inbördeskrig.

Vissa tror att Domedagen närmar sig…

Man har inte än kunnat riktigt definiera händelserna, ännu mindre har man fått kontroll över dem och så fortsätter detta…

 

 

 

Synopsis 2

 

Syfte med filmen är att berätta om hur absurt och tragikomiskt ens liv kan bli då man lever ett omedvetet och självupptaget liv. Kärlek förväxlas med sex. Gränsen mellan gott och ont ersätts med vad som är möjligt och inte möjligt att tjäna snabba pengar på. Hur livet blir när livets stege står lutat mot omedvetna och självupptagna normer.

 

"Vår tids hjälte" (komedi)

(Efter romanen Erik och Monica av Karl Nordlander)

 

 

Händelseförloppet utspelar sig under drygt ett år.

Erik får reda på att hans kollega, Monica är lesbisk och att hon dessutom är gift med Martina. Det gör honom förvirrad, då han är attraherad av Monica och han upplever att det finns en kemi dem emellan.

 

Monica börjar också tycka om Erik, särskilt hans matematiska liknelser och komplemanger där han jämför henne med olika matematiska ekvationer. Hon skrattar och flirtar tillbaka.

 

Monica vill ha ett barn och ber därför Erik att donera sperma. Hon tycker att Erik är den mest passande donatorn. Erik blir först upprörd över förslaget och berättar till och med för sin fru Agneta om detta (det "skamliga" förslaget) .

Men när Monica förför honom med mer heteroliknande metoder ger Eric med sig men ställer ett krav: befruktningen ska genomföras på "naturligt sätt" – via samlag.

 

Monica blir upprörd också över Eriks förslag men efter funderingar och så småningom godtar hon villkoret. De inleder ett märkligt förhållande – det är "lunch-sex". Det sker enligt Monicas beräknade månadsschema. De äter lunch tillsammans och har sex – de dagar i månaden då chansen för befruktning är som störst.

 

Monica börjar bli desperat för hon bli inte gravid trots hennes metodiska och minutiösa ansträngningar. Hon beräknar ägglossningar och anpassar "sexluncherna" därefter." Hon vill ha barn!

Samtidigt känner de båda att det är härligt att ha sex med varandra.

 

Erik börjat fiffla med olika bankkonton. Han upptäcker plötsligt hur lätt det är att få tillgång till stora pengar utan att bli upptäckt. Han bestämmer sig för att sluta på banken och öppna eget.

Hemma berättar han om sin stora "lotterivinst".

 

Erik och Monica har sina "sexluncher" i Monicas lägenhet. En dag kommer Martina hem oväntat och hon upptäcker att de har sex.  Nu tar hela befruktningshistorien en annan vändning: Martina vill vara med och kanske hjälpa till när "hennes" och Monicas barn blir till.

Både Martina och Monica har hållit ihop med män tidigare, och det är först vid mogen ålder som de har "kommit ut". Monica ser sitt lesbiska leverne som en beräknad personlig kampinsats mot det patriarkat som styr hennes tillvaro.

I deras sextriangel blir det, lustigt nog Martina som blir gravid först.

Samtidigt har Eriks fru, Agneta bestämt sig för att hon vill ha ett sladdbarn nu när deras ekonomiska situation ser ljus ut. Agneta blir gravid och Erik känner sig stolt som en tupp. Samtidigt fortsätter han generöst att donera sperma till Monica. De fortsätter på ett hotell i stan. Monica blir gravid till slut. Hon är överlycklig!

 

En dag upptäcker unga och flitiga bankkolleger att det har varit något fiffel med flera bankkonton. Monica berättar i sin tur för Erik om denna upptäckt, vilket gör honom lite orolig. I samband med sitt allra sista möte med Monica, sätter han in ett USB-minne i hennes dator för att sprida virus till alla de filer som skulle kunna avslöja vart pengarna har tagit vägen. Och han lyckas med det. Han känner sig verkligen som en hjälte och en smart sådan! Monika och Martina har fått sina barn och fortsätter med sitt.

 

En dag berättar Eriks fru Agneta om sin väninna Christina, som är gift med Lasse sedan sex sju år tillbaka. De har försökt att få ett barn utan att lyckas. De har undersökt problemet och det är hans spermier som inte är riktigt bra. I hemlighet ringer Erik till Cristina och bestämmer ett möte med henne då han har ett förslag på hur hon skulle kunna bli gravid.

 

I epilogen ser man hur Erik uppfattar sig själv som en "Robin Hood" och han startar en stiftelse för att avsätta generöst med pengar till alla sina framtida barn. Men en dag upptäcker han att någon tömt stiftelsens konto.  Vad ska det bli av stiftelsen, barnen och familjen? Hur ska han förhålla sig till det att någon gjort mot honom det han gjort mot andra?

 

 


Back »»

Copyright © 2006-2011 3kf.com | Contact us | Design by Chia